We berekenen het warmteverlies van uw woning volgens de norm:
”NBN EN 12831-1 ANB:2020 Berekening van de ontwerpwarmteverliezen van gebouwen”

Deze berekening zorgt voor een correcte dimensionering van zowel de warmteopwekker (ketel, warmtepomp,…), als het afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming,…)

Om de nodige verwarmingsvermogens te bepalen worden in de rekenprocedure voor elk vertrek eerst de basiswarmteverliezen berekend, waarbij de volgende verliezen in rekening worden gebracht:

  • De basiswarmteverliezen door transmissie
    bepaald als de verliezen door warmtegeleiding via omliggende wandoppervlakken naar de buitenomgeving (rechtstreeks, via aangrenzende onverwarmde ruimte of via de grond) en naar aanpalende ruimten die beschouwd worden als verwarmd op een verschillende temperatuur.

  • De basiswarmteverliezen door ventilatie
    bepaald als het warmteverlies naar de buitenomgeving door ventilatie en infiltratie doorheen de gebouwschil en de warmte die overgedragen wordt door de ventilatie van een verwarmde ruimte naar een andere verwarmde ruimte binnen het gebouw.

  • Het opwarmvermogen
    Indien verwarmingsverlaging of -onderbreking voorzien wordt gedurende lange periodes (nacht, weekend, vakantie, enz…) dan zal het gebouw in zijn geheel afkoelen. Hierdoor bestaat het risico dat bij het heropstarten van de verwarming de genormaliseerde vermogens te klein zullen zijn om binnen een redelijke tijdsduur terug tot de gewenste comforttemperatuur te komen.

Het totale warmteverlies op gebouwniveau kan dienen voor de bepaling van het minimaal te installeren vermogen van de warmteopwekker.

De totale warmteverliezen op vertrekniveau kunnen dienen voor de dimensionering van het afgiftesysteem.